Kun mies mussuttaa vähän väliä sipsejä vieressä, käy silloin tällöin mielessä että voisihan sitä tehdä omiakin sipsejä. Kun tekee sipsinsä itse, tietää tarkalleen mitä ne sisältävät. Esimerkiksi entiset suosikkini juustonaksut sisältävät kasviöljyä, josta on ilmoitettu että 50% on rypsiöljyä. Mitäköhän toinen puoli öljystä sisältää? Siitä ei ole mainintaa, mutta voisin arvata että jotain mahdollisimman halpaa kasviöljyä.

Ostin Kenwoodin monitoimikoneen, missä on monta erilaista raastinta yms. osia, sekä ohut ja paksu terä viipalointiin. Siitä se ajatus sitten lähti... Hankin kaupasta palsternakan, pienen bataatin ja pienen lantun. Ajatteli että kokeilen muutamalla eri juureksella kuinka ne toimivat kotitekoisina sipseinä. Käytin juuresten viipalointiin monitoimikoneen ohuempaa terää ja paloista tuli sen avulla hyvinkin sipsimäisiä ja ihanan tasalaatuisia verrattuna siihen jos siivuja olisi tehnyt veitsen avulla käsin.

juuressipsit-normal.jpg


Erilaisia juureksia
Neitsytkookosöljyä tai chilioliiviöljyä (kookosöljy oli omasta mielestäni oikein loistavan makuinen, chiliöljystä tuli vähän liian tulisia sipsejä)
Jauhettua luomu mustapippuria
Himalajan ruususuolaa

Kuori juurekset ja viipaloi ne mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Sekoita pippuri öljyyn. Lado juurekset pellille ja paista 225 asteessa, kunnes sipsit ovat rapeita. Sirottele Himalajan ruususuolaa päälle.

Virheistä oppii, niinhän sitä sanotaan. Huomasin muutamia juttuja sipsejä tehdessäni, mihin kannattaa kiinnittää huomiota:

1. Juurekset kypsyvät eri aikaan. Kannattaa paistaa eri juurekset eri pellillä, koska kun palsternakat ovat rapeita ja valmiita, lantut ovat vielä lössöjä.
2. Asettele juurekset pellille niin, etteivät ne ole päällekkäin.
3. Juurekset voi laittaa pellille aika tiiviisti, ne menevät kypsyessään kasaan.
4. Kaada öljykulhoon pieni määrä juureslastuja kerrallaan. Näin sekoittaminen ja öljyn leviäminen juureksiin käy helpommin.