Lähdin hakemaan kaupasta lammasta, koska olin lukenut että tähän aikaan vuodesta on lammas parhaimmillaan. Prisman lihatiskissä ei näkynyt jälkeäkään lampaasta. Pakatuissa lihoissa oli tarjolla marinoitua lihaa, jossa oli mukana montaa eri e-koodia ja lisäksi liha oli peräisin uudesta seelannista. Pakastimesta taas löytyi marinoimatonta lammasta, mutta sekin oli rahdattu uudesta seelaannista. Päätin siis jättää vähäisen lammastarjonnan kauppaan ja marssin ulos porsaan ulkofile kainalossa. Kokeilin valmistaa sitä reseptillä minkä olin suunnitellut lammasta varten ja hyvää ja maukasta tuli. :)

Possun ulkofileetä
Chili-oliiviöljyä
Mustapippuria jauhettuna
Ruususuolaa
Valkosipulinkynsiä
Tuoretta timjamia
Tuoretta rosmariinia

Palsternakkaa
Porkkanaa
Sipulia
Juoksevaa hunajaa
Rouhittua mustapippuria
Ruususuolaa
Kuohukermaa

Laita ulkofile uunivuokaan ja marinoi se (marinointi kannattaa tehdä hyvissä ajoin, vaikkapa edellisenä iltana). Hiero lihan pintaan chili-oliiviöljy, suola ja pippuri. Kuori valkosipulinkynnet ja pilko ne pystysuunnassa kolmeen osaan. Painele kynnenpalat lihan pintaan. Nypi timjamista ja rosmariinista lehdet ja ripottele lihan päälle. Anna lihan marinoitua jääkaapissa.

Kun liha on marinoitunut tarpeeksi, ota vuoka huoneenlämpöön. Kuori ja pilko palsternakka, porkkanat ja sipulit ja lisää ne lihan ympärille vuokaan. Kaada päälle juoksevaa hunajaa ja ripottele vielä suolaa ja pippuria. Lorauta päälle kuohukermaa. Paista uunissa kunnes liha ja kasvikset ovat kypsiä. Itse jätin vuoan vielä sammutettuun uuniin hautumaan joksikin aikaa.

Tässä kuvassa vuoka on kermaa vaille valmis menemään uuniin.

raaka%20ulkofile-normal.jpg

Ja tässä vuoka on tullut juuri uunista.

valmis%20ulkofile-normal.jpg

 

 

Sain idean ostaa kaupasta ruusukaalia, kun luin Aitoja makuja ympäri vuoden -kirjaa, josta olen kirjoittanut tännekin. Siellä oli ihanan kuuloinen resepti lisäkkeenä tarjottavasta ruusukaalista ja olen kyllä todella tyytyväinen että kokeilin ohjetta, koska jopa mieheni ruusukaalikammo sai kyytiä ohjeen myötä. :) resepti on kopioitu suoraan kirjasta. Tein quinoaa ensimmäistä kertaa ja lopputulos oli todella maukas. Mieheni luuli syövänsä riisiä. :D

Broileria quinoapedillä:

3kpl maustamattomia broilerin rintafileitä
(fileiden päälle ruususuolaa ja valkosipulinkynsiä)
Sipulia
3dl quinoaa
3,5dl vettä
n. 4-5dl kuohukermaa
Ruususuolaa
Rouhittua mustapippuria
Tuoretta timjamia
Aurajuustoa murennettuna

Pilko sipulit ja laita uunivuoan pohjalle. Huuhtele quinoat hyvin siivilässä. Lisää quinoat vuokaan. Nypi timjamin lehdet varsista ja lisää ne, sekä ruususuola ja pippuri vuokaan. Kaada päälle vesi ja kermat. Laita kanat vuokaan ja ripottele päälle suola ja valkosipulit. Paista 175 asteisessa uunissa noin tunnin verran. Ota uuni pois päältä ja ripottele kanojen päälle auramurua. Anna olla uunissa n. 20-30min. Tällävälin voit valmistaa appelsiini-ruusukaalit.

Ruusukaalia ja appelsiinia:

Tuoreita kotimaisia ruusukaaleja
Nokare voita
Appelsiini, mehua ja raastettua kuorta
Tuoretta timjamia
Ruususuolaa (alkuperäisessä ohjeessa hiutalesuolaa)
Pippuria

Ota ruusukaalien uloimmat lehdet irti ja halkaise ne puoliksi. Keitä ilman kantta suolavedessä parisen minuuttia (mielummin liian vähän kuin liikaa). Ota esiin leveä kattila ja pane siihen nokare voita. Kun voi alkaa käristä, lisää siihen kaali, timjami, appelsiinin mehu sekä kuori, suola ja pippuri. Hämmennä ja anna käristyä muutama minuutti.

Tässä juuri valmistuneet ruusukaalit pannussa.

appelsiinikaalit-normal.jpg

Ja tässä valmis annos. :)

gourmetruokaa-normal.jpg