Margariinia vai voita? Siinä vasta pulma. Mikäli mietit kumpi olisi parempaa leivän päälle, leivontaan, paistamiseen yms. niin tässä muutamia linkkejä mistä löytää loistavia mielipiteitä asiasta.

http://www.anttiheikkila.com/blogi/kaypahoitolaakarin-kasitys-terveydesta/

http://www.anttiheikkila.com/blogi/becel-ja-flora-proactive-hype/

http://www.elinahytonen.fi/2013/12/rasvat-ovat-elintarkeita-terveydelle-ne-eivat-lihota-eivatka-aiheuta-sydansairauksia/

http://www.hs.fi/m/ruoka/Kasvirasvoilla+tehd%C3%A4%C3%A4n+suurta+ihmiskoetta/a1305756312932

esite-normal.jpg

Margariinin käyttö ja vähärasvaiset tai täysin rasvattomat tuotteet iskostetaan ihmisten päähän jo neuvolassa. Minullekin ojennettiin tällainen Margariinitiedotuksen esite, missä tietenkin lytättiin täysin esim. voin ja kookosrasvan käyttö. Ainoa mikä esitteessä pitää paikkaansa, on kannen "Kasva isoksi" -teksti. Jos ruokavalio koostuu vehnäjauhosta, sokerista, vähärasvaisista tuotteista ja margariinista, niin ihminen kasvaa takuulla isoksi. Jopa valtavaksi jos ei harrasta lainkaan liikuntaa.

parantavat%20rasvat-normal.jpg

Ostin aivan mahtavan Parantavat rasvat -kirjan, jonka ovat kirjoittaneet yleis- ja verisuonikirurgi Taija Somppi ja liikuntafysiologi Jani Somppi. Kirjassa kerrotaan erittäin perusteellisesti erilaisista hyvistä rasvoista, kolesterolista, huonoista rasvoista, miksi sairastamme, miksi niin monelle määrätään kolesterolilääkitys yms yms. Kun sain kirjan hyppysiini, oikein ahmin sivuja silmilläni, sillä kirja oli äärimmäisen mielenkiintoinen. Olisin voinut alleviivata tärkeitä asioita ja pointteja, mutta olisin joutunut alleviivaamaan lähestulkoon koko kirjan. Mikäli syöt kolesterolilääkkeitä tai sinulla on esimerkiksi diabetes, tai kärsit kivuista ja säryistä, sinusta tuntuu siltä ettei ajatus kulje tms., kannattaa ehdottomasti lukea tämä kirja! Muillekin voin lämpimästi suositella kyseistä opusta. Kirjan mukaan kannattaa nauttia päivittäin

-voita
-kalaöljykapseleita (EPA&DHA) omega3 saamiseksi
-neitsytkookosöljyä
-neitsytoliiviöljyä

Olin lukenut yhden illan kirjaa ja kävin heti seuraavana päivänä ostamassa kalaöljykapseleita (jotka sisältävät sekä EPAa että DHAta), joita minun on pitänyt hankkia jo pidemmän aikaa. Nyt kaapeista löytyy kaikkia neljää kirjan suosittelemaa rasvaa. Jos mietit vielä onko oikeasti järkevää siirtyä margariinista voihin, voin siteerata kirjan takakannestakin löytyvää lausetta.

"Jos vielä mietit ketä uskoa, kuuntele kehoasi. Se ei valehtele."

Kannattaa siis ainakin kokeilla. Jos ei huomaa esimerkiksi kuukauden tai kahden aikana mitään muutosta olotilassa, voi aina siirtyä takaisin margariinin käyttäjäksi.