Ostin itselleni käytettynä Mats-Eric Nilssonin kirjan Aitoa ruokaa. Olen suunnilleen puolivälissä kirjaa ja tullut siihen tulokseen että kaikille suomalaisille pitäisi pakkolukea kirjan sisältö, niin monen silmät saattaisivat oikeasti avautua sille lisäaineiden määrälle mitä ihmisille nykypäivänä syötetään.

Kirjassa kerrotaan erilaisista tuotteista ja niiden sisällöistä. Kirja pitää sisällään myös esimerkkejä ihan oikeista tuotemerjeistä mitä kaupan hyllyltä löytyy. Esimerkiksi jäätelöstä oli aika kauheaa lukea, kun kirjassa paljastettiin että jäätelössä saattaa olla puolet pelkkää ilmaa. Muutenkin jäätelöt ovat pullollaan erilaisia lisäaineita ja e-koodeja. En ole syönyt jäätelöä kohta kuukauteen ja en aio enää laittaa suuhuni kaupan surkeita jäätelövirityksiä. Täytyy siis ostaa jäätelökone jos meinaa vielä joskus syödä kyseistä herkkua. Omatekemä jäätelö on helppo tehdä ja makuelämys on aivan erilainen kuin kaupan tuotteilla.

Kaikista hirveintä oli lukea vauvojen purkkiruuista, mitä syötän omalle lapselleni. Teen kasvis ja lihasoseita myös itse, mutta hedelmäsoseet olen ostanut täysin valmiina, kuten myös erilaiset puurojauheet. Tässä suora lainaus Nilssonin kirjasta lastenruuan kohdalta (sivut 105-106).
"Nestlen Paratiisisoseessa näyttää olevan päärynätäysmehua, persikkasosetta, päärynäsosetta, vettä, ananassosetta, tapiokatärkkelystä ja C-vitamiinia. Jos näitä hedelmiä ei ole tarvinnut käsitellä kovakouraisesti teollisin menetelmin, ei kai siihen olisi tarvinnut lisätä vitamiinia.
Sama yritys, joka siis kuuluu markkinajohtajiin, valmistaa muuten makkarastroganoffia riisin kera, jossa on muun muassa kamarajauhetta, ravintokuituaine inuliinia ja riisitärkkelystä. Ei liene ihme jos lapsonen heittäytyy hankalaksi.
Lämpimien ruokien lisäainemäärät ovat kuitenkin hyvin vähäisiä, eikä niissä ole lainkaan e-koodeja, mutta sitä vastoin halpaa tärkkelystä, eikä kasviöljyn nimeä ole välttämättä ilmoitettu. Ylipäänsä vanhemmat saavat niukasti tietoa yksittäisistä ainesosista. Selosteessa voi lukea"sianlihaa 9%", mutta mistä eläimen osasta liha on peräisin ja mistä maasta? Ja onko "savukinkku" tuotteessa nimeltä Semperin simpukkapastaa ja kinkkua, todellakin savukinkkua, vai onko se puristettua kinkkutuotetta, joka on käsitelty savuaromilla?
Pisimmät tuoteselosteet on jauhopohjaisissa puurovalmisteissa, kuten Nestlen Piltti-omenapuuro, jossa on kasviöljyä, muunnettua hiilihydraattia, maltodekstriiniä sekä 15 vitamiinia ja kivennäisainetta."

Silmäni ovat pikkuhiljaa alkaneet avautua siihen, että meidät on ovelasti aivopesty syömään elintarviketeollisuuden syytämää moskaa jo vauvasta lähtien. Esimerkiksi lihasoseet mitä teen itse lapselleni, maistuvat paljon paremmalle kuin purkista tuleva vastaavanlainen mössö. Mutta eihän se ole ihme, kun omatekemässä ruuassa on käytetty kunnon raaka-aineita, kun taas purkkiruuan aineet on käsitelty ties moneenko kertaan ja ties millä menetelmillä, eikä alkuperäisestä aineesta ole välttämättä enää oikein mitään aitoa jäljellä. Syötin juuri välipalaksi pojalleni purkillisen Muksun "Persikkasose, hedelmiä soseena". Tuoteseloste on seuraavanlainen: Persikkasose (47%), viinirypälemehu, vesi, tapiokatärkkelys, maissitärkkelys, happamuudensäätöaine (askorbiinihappo). Aivoni eivät oikein sisäistä asiaa, että miten tuotetta voidaan kutsua persikkasoseeksi, jos siinä on 47% persikkaa?!

Kirjaa lukiessa olen monesti ajatellut että jos tekisin tämän ruuan itse, laittaisinko mukaan ihan noin montaa ainesosaa. Esimerkiksi kaupoissa myytävä, miljoona vuotta hyvänä säilyvä kääretorttu on loistava esimerkki. Jos leivon tortun itse, se ensinnäkin maistuu paljon paremmalle ja siitä jää pois aimo annos lisäaineita. Pirkka mansikkakääretortussa on kirjan mukaan 5% mansikka, mikä 360g painoisessa tortussa tarkoittaa huimaa 15 grammaa! Tuohon määrään ei kauhean montaa mansikkaa mahdu. E-lisäaineita tortusta löytyy 18 ja päälle numeroimattomat, kuten aromit. (Tiedot löytyvät sivulta 101).

Eli ei muutakun kauppaan hankkimaan näitä äärimmäisen herkullisia elintarviketeollisuuden tähtituotteita! :) Suosittelen tosiaan kaikille tämän kirjan lukemista. Erittäin silmiä avaava lukukokemus!

kirja-normal.jpg