Olen järkyttynyt... Ostin pari viikkoa sitten Prismasta kotimaista juoksevaa hunajaa ja olen innoissani laittanut sitä suklaaseen, jogurttiin, teehen yms. Eilen luin netistä että hunaja ei välttämättä olekaan välttämättä pelkkää hunajaa, vaan hunajassa saattaa olla ainoastaan 53% hunajaa ja loput polydekstroosia, joka on siis elintarviketeollisuudessa käytettävä lisäaine, synteettinen polysakkaridi, jolla lisätään tuotteen tilavuutta. Sitä käytetään myös sokerinkorvikkeena makeuttamiseen. (Wikipediasta kopioitu tieto!). Polydekstroosi on myöskin aine, joka löytyy E-koodiluettelosta koodilla E1200. Ajattelin että minun hunajani on pakko olla kunnon hunajaa, koska onhan se kotimaista. Mutta kuinkas sitten kävikään... Katsoin hunajapurkkiani ja löysin järkytyksekseni tuoteselosteen jossa luki että suomalainen hunaja (53%), polydekstroosi ja vesi.

Mitenköhän ihmeessä hunajaa voidaan myydä hunajan nimellä jos se on vaan puoliksi hunajaa??? Jos kyseessä olisi ulkomainen tuote, voisin vielä jotenkuten ymmärtää asian, mutta kotimaiselle tuotteelle ymmärrystä ei minulta heru. Ostin tänään pullon suomalaista juoksevaa hunajaa mikä pitäisi olla ihan ehtaa tavaraa. Lisäksi ostin kiinteää hunajaa jota voin käyttää teen kanssa. Kyseinen hunaja on tehty naapurikunnassa, eli kyseessä on kunnon lähiruokaa. :)

Kuvassa tämä "hunaja"purnukka, mitä en aio enää toista kertaa ostaa.

mukahunaja-normal.jpg

Tässä vielä linkki Wikipediaan, missä kerrotaan polydekstroosista:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Polydekstroosi

Ja tässä linkki E-koodit.fi sivustolle.

http://ekoodit.fi/E1200/polydekstroosi/